Поливанет на стайните растения

Има два начина за поливането им

Първи:
Като почвата в саксията се полива докато водата се появи в подложката

Втори:
Когато водата се налива непосредствено в подложката.И единият, и другият си и мат своите недостатъци. При поливането отгоре почвата нсвинаги се проиииа с вода и долните слоеве на кореновата система остават сухи. При поливане отдолу, ако височината на дренажа е сравнително голяма, водата нсвинаги достига до горната част на почвата. Затова най-добре е да се съчетават двата метода.

Растенията спифити (растат върху други растения), както и пресъхналите представители на домашната флора трябва да се потопят заедно със саксията във вода за 35-50 секунди. След поливането събралата сс в подложката вода сс отстранява.
През летния период, за да се избегне прекалено голямата загуба на влага, почвата в саксиите трябва да се покрие с мъх или торф със слой 2-3 см. Поливането се прави с вода със стайна температура според степента на засъхваме на почвата. След това почвата непременно трябва да се разрови.
Най-добре е стайните растения да се поливат с дъждовна вода. Водопроводната вода в голя¬мата си част съдържа хлорна вар. Хлорът се изпарява, а варта се утаява. За да се неутрали¬зира, тя трябва да сс остави да престои 12-14 часа. Бързо обезвреждане на хлорираната вода може да се постигне, като в нея се добави сода бикарбонат (1/2 ч.л. на 1 л). През лятото растенията трябва да се поливат вечер, а през късната есен и зимата - сутрин. През лятото, когато е много топло и сухо, се препоръчва някои влаголюбиви растения да се поливат 2 пъти на ден - сутрин и вечер.
Отново пресадените растения се поливат по-рядко, тъй като корените им още не са пронизали почвата и водата се поглъща и изпарява бавно. За да се избегне прегаряне, не бива да се поливат растенията, върху които падат преки слънчеви лъчи. По време на цъфтежа поливането трябва да се увеличи.