Любопитно за Бербериса
Обикновеният кисел трън е бил известен от най-стари времена като лечебно растение и добра противоотрова. Името му фигурира в глинената библиотека на асирийския цар Ашурбанипал като средство, подмладяващо организма и пречистващо кръвта. В Средновековието е бил широко използван за лечение на туберкулоза, скорбут и др. В българската народна медицина отвара от корените се използвала при бъбречни болести, подагра и ревматизъм, а настойка от листата при стомашни болки. Лечебно действие има почти цялото растение - листата, плодовете, кората на стъблото и корените. Те съдържат 10 алкалоида, от които най-важният е берберинът, а също аскорбинова киселина, витамини, фенолни съединения, микроелементи и др. Днес на базата на киселия трън се правят лекарства, използвани при възпаление на жлъчката и храносмилателния тракт, понижаващи кръвното налягане, срещу аритмия и др. Корените на бербериса се използват и за боядисване на кожи и тъкани в лимоненожълт цвят. От плодовете се правят освежаващи напитки, сокове, сладка и др. Изсушени и стрити на прах, те се използват като подправка към месни ястия, сосове и маринати.