Съвети за подхранване на цветята в дома ви.

Те ще получат необходимите им хранителни Вещества от тора, компоста и почвените смеси. Кога трябва да използваме тези продукти?

Тор
Обикновено когато растенията не са наторени, линеят и листата им са блели. Добре е ла се подхранват всяка година през пролетта или лятото, а не през зимата. В мразовитото време цветята не се подхранват, тъй като тогава светлината е по-слаба и растежът се забавя. Заради това растенията не се нуждаят от много хранителни вещества за фотосинтеза.

Някои градинари обаче препоръчват цъфтящите растения да се подхранват през топлия сезон с малко количество при всяко поливане, а през студения само веднъж. Зелените растения се торят един път седмично през лятото, а през зимата един път в месеца. Подходящи за цветята са изкуствените торове, тъй като по-лесно усвояват от тях необходимите им химични елементи. (В естествения оборски тор са недостатъчно раз¬градени органичните съединения (хумусът) и растенията не могат веднага да ги приемат. Това става след време). Изкуствените торове съдържат главно азот (N), калий (К), фосфор (Р) и микроелементи. Азотът е основният химичен елемент, който се използва за изграждането на летораслите и листата. Фосфорът и калият участват в образуването на цветове¬те и плодовете и именно заради това изкуствените торове за цъфтящи растения ги съдържат в по-голямо количество.

Както е известно, прекомерното торене е вредно за растенията. По-добре е да се подхранва по-често и по малко, отколкото по-рядко и по много. По малко означава 2-3 г (мл) на литър вода. Току-що купените или презимувалите растения се торят след 4-5 седмици. Торът не трябва да се допира до растенията, разбира се, ако не е листен (пръска се по листата). Ако се допре, цветята трябва да се измият с вода. Стайните растения не бива да се подхранват на суха почва. Цветни¬те градини се торят по време на дъжд или след него.