Грижа за цветята - Почвени смеси

Почвени смеси

За да се развиват цветята, трябва да се сменя пръстта им всяка година. Най-добре е пресаждането да се извършва в началото на пролетта, преди края на зимната почивка. Ето как става това.

Саксията се обръща надолу и балнчката се изважда. Внимателно се отстранява част ОТ старата почва, като се премахват и част от корените. Ако почвата е залепнала към стената, съдът се счупва, без да се разбива балата. Взема се нова саксия, чийто диа¬метър трябва да е с 2 до 4 см по-голям от старата, насипва се най-напред малко чакъл и.ш натрошена глина за по-лесно оттичане на водата. Отгоре се слага почвена смеска (представлява смес от няколко типа почви, добавки, минерални и органични торове), която да запълни 2/3 от съда. Растението се хваща за стъблото и онези корени, които сгърчат от пръстта или са завити, се срязват с градинарска ножица. Цветето се слага в центъра на новия съд. Допълва се с пръст и се заравнява. Пръстта трябва да стига до 2 см под ръба на саксията, за да не прелива водата при поливане. Пресаждането спестява поне 3 месеца торене.
Големите растения не могат да се пресаждат. затова се сменя пръстта на повърхността до 5 см дълбочина. Така се подменя почвата и на стайните луковични цветя. Можем сами да сн направим почвена смес. Необходими са 1 част торф, 1 част прегорял оборски тор. 1 част листовка (образува се от разлагането на листата на дърветата, най-добре в букови гори),
1 част по-едър пясък.