Как правилно да пресаждаме кактус ? - 2 част

Как правилно да пресаждаме кактуса? - 2 част
Пресадените кактуси трябва да се поставят за 2-3 дни на полусянка и да не се поливат. На високите и едри видове по време на вкореня-ването трябва да им се осигури опора (гладко остъргана пръчица), към която да бъде закрепен с тел или връвчица.
Няколко години подред е добре да се практикува пресаждане с предварително подкастрени корени и обработени с гореща вода. Това се прави така: подрязват се корените, като се оставят с дължина 2-3 см, и три пъти се пускат за 2-3 секунди в гореща вода (+70°). След това разрезите се поръсват с прашец сяра и се оставят за едно денонощие, за да засъхнат. На втория ден растението се посажда в саксия и се разполага на топло и светло място. После 3-4 пъти на ден, без да се овлажнява земята, кактусът се пръска с топла вода. През лятото той образува нова връзка корени и дава добър прираст. При посаждане на кактуси по този начин не е нужно да се уплътнява земята. Корените се слагат в саксията така, че кореновата шийка да остане малко по-ниско от равнището на края на саксията. Като се придържа растението с едната ръка, с другата се засипват корените със земя до кореновата шийка. 2-3 пъти се почуква с дъното на саксията по масата, като кактусът през това време продължава да бъде придържан. При това заедно със земята и растението се спуска надолу. Кореновата шийка отива с 2 см по-надолу от края на саксията. Повърхността на земята се посипва с керамзит. Много е важно в първия месец след пресаждането да не се преместват кактусите. По това време растат интензивно, развиват нови млади корени и пъпки. През лятото пресаждането приключва. Растенията вече са възстановили нарушената си коренова система и са в състояние на пълен растеж. Сега се нуждаят от поливане с подхранващи смеси с минерални соли. Вече не бива да се допуска пълното пресушаване на земята им. През това време равномерната влажност на почвата им осигурява и равномерен растеж. Те вече нямат нужда от полусянка. Точно обратното, колкото повече слънце получават, толкова по-бързо ще растат и ще бъдат силни бодлите им. За да не получат растенията изгаряне, влажността на въздуха в помещението се повишава по пътя на честото оросяване и поливане. В същото време трябва добре да се проветрява.
Много от кактусите се опрашват (Oroya, Opuntia, Rhipsalidopsis graeseri). При култури в помещение се прави по следния начин: с мека четчица или памук, прикрепен към пръчица, се взема прашец от цвета на едно растение и се пренася върху тичинките на друго.

Лятото е най-доброто време за ашладисване и размножаване с резници. Разсадът расте засилено. Скоро след първото пикиране му става тясно и възниква необходимост от повторно пикиране. За зигокактуса настъпва време за покой.
През есента завършва растежът на кактусите. Започва тяхното закаляване и подготовка за зимата. Макар че навън вече не е съвсем топло, помещението трябва да се проветрява добре. Дните стават все по-кратки и по-студени. Заради промяната в климатичните условия се променя и режимът на поливане. То се съкращава и се прави в слънчеви дни.Този тежък период от живота им те понасят благополучно, ако са закалени стъблата им и се държат на сухо и прохладно.

Още за пресаждане на кактуси