Алпинеум - каменен кът в градината

Алпинеум - каменен кът в градината

Какво е характерно за алпийските растения
Той е чудесен декоративен елемент. Самото наименование подсказва, че съдържа алпийска растителност.

Част от тях виреят в тесни скални пукнатини и получават вода само от въздуха. Алпийските цветя се покриват с дебела снежна покривка през зимата. Така се предпазват от сковаващите студове и се запасяват с влага. Почти всички алпийски растения се нуждаят от рохкава почва, висока влажност на въздуха и много слънце. Само някои от тях като папратите джуджета предпочитат полусянката. Цветята се чувстват добре до малко езеро, тъй като въздухът там е влажен. Ако няма такова, растенията трябва да се пръскат с вода през горещите дни.

Понеже цветята обичат варовик, се засаждат във варовикова почва или такава туфа, както и се прибавят камъни. Има видове, които не понасят варовика. За тях се използват обикновена почва и речни камъни, които се почистват добре, за да нямат от него по себе си. За тези растения е подходяща мучурливата почва като торфеният прах.
Най-важните грижи за алпийските цветя е редовното плевене, защото бурените ги задушават. За да се намали изсъхването и измръзването им през зимата, те трябва да се полеят обилно през късната есен, както и да се покрият с клони.