Зимна градина - В досег с природата през всеки сезон

Зимна градина - В досег с природата през всеки сезон

Недостигът на светлина и топлина през зимата се отразяват неблагоприятно на растенията, които произхождат от топлите страни. Тези иветя виреят добре в зимна градина. Разбира се, те се отглеждат там целогодишно.

У нас най-често зимната градина е свързана с жилищната сграда. Разбира се, може да бъде самостоятелно разположена в двора на къщата. В този случай ще поглъща повече топлоенергия. За изграждането на зимна градина задължително трябва да се обърнем към архитект и да получим разрешително от общината.

Отоплението на едно остъклено помещение изисква 4-5 пъти повече енергия, отколкото на изградено от тухли. Температурите могат да се повишат, като се използват крепежни профили от алуминий или PVC. Те имат вътрешна топло¬изолация, която не позволява свободното пре¬минаване на топлина през тях. Стъклото също играе роля за изолацията. Ако е обикновено, няма да се запазва пълноценно топлината. Нис-коемисийното (К-стъклото) съдържа сребърна промазка, благодарение на която прозорецът пропуска слънчевата светлина и отразява то¬плината обратно в помещението. Така топлин¬ните загуби се намаляват с около 30% спрямо обикновеното стъкло. К-стъклото се поставя като вътрешно за стъклопакета, като промаза-ната повърхност е обърната към помещението. Това оптимизира ползата от слънчевите лъчи и действа като преграда за енергията, излъчвана от вътрешните топлинни източници. По-топла ще бъде градината, ако е с югозападно или югоизточно изложение. Ако е разположена на изток, през зимата ветровете ще охлаждат стъклените стени, ако пък е на север - достъпът на светлина е ограничен, което изисква повече топлоенергия. Недостатъкът на помещението със западно изложение е, че през лятото има опасност от прегряване.
За да виреят цветята в градината, минимал¬ната температура е необходимо да бъде 10-15 градуса.
За да дишат, част от прозорците трябва да могат да се отварят. През горещите месеци остъклението е необходимо да се засенчва с щори, навеси и жалузи.