Кактуси / Cactaceae

Кактуси / Cactaceae

Кактуси / Cactaceae
Кактус се наричат всички представители на семейството от покритосемен-ни растения Кактусови. Те виреят предимно в Северна, Южна и Централна Америка. Привсички видове стъблото е месесто и съдържа голямо количество вода.
След презимуването на растението е необходим свеж въздух. Привикването с него трябва да става постепенно, както е и с поливането.
През пролетта е необходимо внимателно да се огледа цялата колекция от кактуси: дали кореновата шийка не е загнила, дали има вредители (брашнен червей, паяжинообразуващ акар), за да се проведе своевременно съответната обработка.
Кактусите се държат на сухо. Дръпват на ръст тропическите кактуси епифити (Epiphyllum, Rhipsalis), които имат цветни пъпки. През вегетационния период те трябва да се поливат и оросяват. През март цъфтят зигокактусите и това е времето им за пресаждане.
Със затоплянето на въздуха отвън в оранжерията или в стаята трябва да се започне напръскване с гореща вода на всички видове кактуси. Водната „прах" се полепва по власинките и бодлите, а земята си остава суха. Такова напрашване стимулира постепенното излизане на кактусите от състоянието на покой.
В самото начало на пролетта връхната част на кактуса се раззеленява, излизат нови ярки бодли, а при някои екземпляри се появяват цветни пъпки. Сега се налага обилно поливане. Всички тези промени говорят за това, че корените функционират активно и е настъпило време за пресаждане.