Грижа за цветята - Калатея / Calathea

Грижа за цветята - Калатея / Calathea

Калатеите се развиват добре на полусянка и не понасят пряката слънчева светлина. Ако ги оставите на прозореца, цветовете им ще избелеят и загинат. Най-подходящи са помещенията със северно изложение.

Растенията се нуждаят от висока влажност, особено в периода на нарастване, тоест от март до септември. Пулверизирайте ги редовно с хладка преварена вода. Можете също да покриете саксията с влажен торф. Поливането трябва да поддържа почвата влажна, но в чиний-ката не бива да остава вода. През зимата се изчаква почвата леко да засъхне, преди да се полее.

Подхранването се извършва само в периода на интензивно нарастване - от март до август - веднъж на 2 седмици. Използва се течен тор за листно-декоративни растения, разтворен във водата за поливане.

Пресаждането се извършва на 2-3 години през пролетта. Новата саксия трябва да е по-голяма от предишната. Не забравяйте да поставите дренаж и внимавайте да не нараните корените.

Почвената смес трябва да съдържа градинска пръст, торф и листовка. Можете да си купите и готов субстрат за палми и да смесите с торф. При пресажда-не се извършва и разделяне на подземното стъбло за размножаване.