Дифенбахия / Dieffenbachia

Дифенбахия / Dieffenbachia Дифенбахия / Dieffenbachia
Тя е многогодишно тропическо растение от семейство Змиярникови (Агасеае). Може да представлява храст или дебело стъбло с височина от 0,5 до 2 метра. Листата са с разнообразни шарки в зелено, жълто и бяло.

Дифенбахията не е съвсем лесна за отглеждане. Трудно понася ниските зимни температури и сухия въздух. Обича топли и защитени от течение помещения. Температурата наоколо не бива да пада под 15 градуса. Дифенбахията се отглежда в леки почви, богати на хумус. Използва се почвена смеска от листовка, оборски тор, торф и пясък в съотношение 3:1:1:1.
Полива се редовно от пролет до есен, а през зимата на 2 седмици. Пулверизирайте често за овлажняване на въздуха. Бършете прахта от листата.

През лятото поставяйте дифенбахията на умерено слънце, а през зимата близо до прозореца. Пресажда се задължително всяка пролет. Съществуват различни методи за размножаване. Можете да отрежете върха на растението и да го посадите в смес от перлит и тор (1:1) или да го оставите да пусне корени в обикновена вода. След това то е готово за засаждане. По същия начин може да се посади част от стъблото с два или три листни възела. Някои сортове пускат издънки от основата на стъблото. Отделете ги внимателно и ги засадете както резниците.