Грижа за растенията - Фикус / Ficus

Грижа за растенията - Фикус / Ficus

Фикус / Ficus
През зимата фикусът иска светлина, затова саксиите се поставят по-близо до прозореца. А пъстролистните форми, например фикус бенджамин може през цялата зима да стои дори на южния прозорец. При недостиг на осветление през зимата се образуват слаби и изкривени филизи и листа.

Нуждае се от влага и затова листата му трябва да се протриват често с влажна кърпа. Полива се умерено, с вода със стайна температура, престояла поне половин ден.
фикусите не обичат да ги засаждат в много по-голям съд от кореновата им система. Затова се пресаждат тогава, когато се предполага, че корените им изпълват цялата саксия или кашпа. Старите екземпляри големи фикуси се пресаждат много рядко - през 5-6 г. Но всяка година може да се подменя горният слой земя с нов. Освен това ако по горния слой има бяла кора, смяната е наложителна. За всички фикуси най-подходящата почвена смес е: 2 части листовка, 1 част торф и 1 част прегоряла пръст.

Освен това през пролетта и лятото се прави подхранване с тор (добре откликват на по-дхранването с органичен тор).

фикусите се размножават с резници. От един филиз могат да се получат толкова резници, колкото листа има по него. Резниците за размножаване трябва да се състоят от едно листо и половината от долното междувъзлие. След срязването резницата се пуска в топла вода, за да спре отделянето на млечен сок. За най-добро вкореняване в долната част на резницата се прави разрез (ако тя е с твърда дървесина, разрязването е кръстообразно, а ако е с мека дървесина - само един прорез). Резниците се вкореняват най-добре в подгрята почва, като са покрити с полиетилен.