Зюмбюл / Hyacinthus



Зюмбюл / Hyacinthus
Той е многогодишно луковично растение, произ-хождащо от семейство Liliaceae. Растението цъфти от края на март до май, достига 20-30 см височина и има кичести кам-банковидни цветове.

Размножава се вегетативно, въпреки че и дава семена. Всяка година, когато луковицата узрее, образува около 4-5 малки луковички, от които през следващата година израстват нови растения. Трябва да се има предвид, че при много от сортовете образуването на дъщерни луковички става бавно. Затова ако отглеждате зюмбюли и искате да увеличите броя им, трябва да разцепите дъното на старата луковица на кръст преди засаждането.

Зюмбюлите обичат както слънчеви, така и полусенчести места. Много важно е почвата, в която ще бъдат насадени, да е подхранена добре и водата в нея да не застоява. Някои специалисти градинари съветват, след като растенията прецъфтят и стеблата им пожълтеят, луковиците да се извадят от пръстта и да се засадят на ново място в градината на дълбочина около 12 см.

Според други не е необходимо това да става всяка година. А ако по някаква причина, като например промяна на екстериора в градината, се налага изваждане на луковиците, след пре-саждане на повърхността на пръстта се слага слама или листа. Това предпазва растенията от силните лъчи на слънцето през лятото, както и от измръзване на корените през зимата. Самото пресаждане трябва да се прави чак след като растението е прецъфтяло и пожълтяло по естествен начин.