Зайчият замбак - Перуника / Iris germanica

Зайчият замбак - Перуника / Iris germanica

Зайчият замбак - Перуника / Iris germanica

Зайчият замбак е също така ниско растение с един или два цвята. Листата му са по-тесни, извити навън. Цъфти по-късно, но багрите на цветовете му също са разнообразни. Вирее добре по каменисти места. Балканската перуника е по-висока - стига до 30 см височина, на стъблото й има от 1 до 3 цвята. Листата й са по-къси от стеблото, изправени и леко извити. Цъфти през май със синьо-виолетови или жълти цветове. Вирее на скалисти места, на варовита почва.
Перуниката има месест корен, който позволява да оцелява и на по-сухи и каменисти места. В този смисъл не е претенциозно растение. Коренът пълзи настрани и ражда естествени издънки, от които се I оформят нови растения. Затова веднъж засадени в градината, ирисите сами се разпространяват наоколо. По тази причина трябва да се внимава да не се разположат на нежелани места.
Иначе перуниката се размножава чрез разделяне на корена, след като растението прецъфти. Обича суха почва и много слънце. Особено подходяща е като допълнение към скални кътове и алпинеуми. Изглежда добре близо до изкуствени езера, в съчетание с декоративни камъни и други растения.