Poзa (Rosa)

Poзa (Rosa)Poзa / Rosa
Тя е многогодишно цвете храст или лиана от семейство Розоцветны. Разлычныте сортове цъфтят от май до първите есенни студове. Листата на повечето видове са 5-15 см дълги ы са шыроколыстны. Цветовете могат да бъдат единични, на дръжка и събрани в големи букети. Плодът на розата е шипка. Съществуват над 200 вида. У нас се срещат предимно Rosa alba (бяла роза), Rosa damascena (казанлъшка роза), Rosa centifolia (столистна роза), Rosa foetida (жълта роза), Rosa rubrifolia, Rosa gallica, Rosa rugosa, Rosa multiflora (многоцветна роза).

Тъй като розите виреят дълги години на едно и също място, почвата им трябва да е богата на хранителни вещества. Всяка есен се тори с оборски тор и суперфосфат. По време на вегетацията е най-добре да се използват комбинирани водоразтворими торове за подхранване през листата.

Розите се поливат в корените, като почвата им не бива да подгизва. Препоръчва се обилно поливане веднъж в седмицата, вместо няколко пъти по-малко за същия период.

Подрязват се наесен или напролет. Това се налага освен за да се форми храстът, но и за да се стимулира цъфтежът. Реже се до добре развита външна пъпка. Наклонът на отреза е на обратната страна на пъпката. Премахват се всички болни и повредени клонки.