Сансевиера / Sansevieria zeylanica

Сансевиера / Sansevieria zeylanica

Тя е от семейство Агавови. Наричат я още меч, рицарски меч, свекървин език, змийска кожа. Сан-севиерата е мощно растение с огънати твърди листа, събрани в розетка. Те са плътни, заоблени или триъгълни, дълги, често на ивици. Цъфти много рядко - само тогава, когато се намира при изключително благоприятни условия. Цветовете са дребни, разположени в класовидни съцветия, тръбовидни и зеленикави.
Сансевиерата расте при температура от 13 до 30 градуса, като е желателно да не пада под 14-16 градуса. Не бива да се допуска премръзване и продължително да се държи при температура под 12 градуса.
Растението се чувства най-добре в смес от чимова пръст и листовка с примес на пясък (4:2:1), в която може да се добави прегоряла пръст или торф.
Поливането трябва да бъде умерено от пролетта до есента според степента на засъхване на почвата. Водата не бива да попада в сърцето на розетката. Излишната влага води до опадане на листата или до появата на кафяви петна по тях.
Растението се пресажда веднъж на 2-3 години. Най-добре е да се прави напролет. Подходящите саксии са ниски и широки, тъй като корените на сансевиерата са дебели, месести и се разполагат край повърхността на земята. Новата саксия не бива да бъде прекалено голяма, тъй като обилен цъфтеж настъпва само когато земната смес е оплетена с корените й. На дъното на саксията трябва да има дренаж от парченца тухла, въглища или керамзит.