Кактуси от семейството на Мамилария - Mammillaria

Кактуси от семейството на Мамилария - Mammillaria
Мамилите при различните видове са много разнообразни по форма, големина и количество. На върховете им са разположени ареолите, увенчани от снопчета бодли или различни влакънца. Те направо смайват с разнообразието си - прави, извити, гладки или грапави, блестящи или матови, твърди или наподобяващи меки перца. Цветовете при мамилариите се появяват не от ареолите, а от пазвите на миналогодишните мамили, и са разположени като венче около върха на растението. Те обикновено са дребни, оцветени в разнообразни оттенъци на бялото, жълтото и червеното. След прецъфтяването мамилариите остават пак с венчета, но вече от плодове, които няколко месеца ги украсяват.
Изключително разнообразни са и бодлите им. Благодарение на тях повечето видове са прекрасни даже когато не цъфтят.Кактусът цъфти с множество цветчета, които се разполагат под формата на венче и се появяват непрекъснато през цялото лято. Зимата се държи в прохладни помещения, при температури около 8-10 С. Този вид кактуси са светлолюбиви, но трябва да се пазят от преки слънчеви лъчи. Поливат се при пресъхване на почвата.
Не изискват пръскане, но са претенциозни към свежестта на въздуха, в горещите дни трябва да се отварят прозорците. Тъй като мимиларията обича малките, недълбоки саксии, възрастните екземпляри трябва да се пресаждат само ако саксията им е станала очевидно тясна.