Отглеждане на Лавровишня / Prunus laurocerasus

Отглеждане на Лавровишня / Prunus laurocerasus
Лавровишните могат да се подрязват, вследствие на което значително увеличават своята листна маса. Ако ги оформяте два-три пъти в годината, храстите ще сгъстят своята корона и скоро от тях ще се получат впечатляващи фигури.

Размножаването става както със семена, така и с резници. Семената се събират в края на лятото, когато узреят. Те са едри, черни топчета, закачени на клонката, на която през пролетта са били цветовете. За да имате успех при посева, е необходимо да отстраните месестата обвивка и да съхранявате семената на влажно и хладно място до пролетта. В края на февруари или началото на март засейте бъдещите растения в сандъче с лека и от-цедлива почвена смеска. През пролетта и лятото не допускайте субстратът в сандъчето да пресъхне. През есента ги защитете, като ги приберете в студена оранжерия, където температурата да не пада под 3-4 градуса. Напролет ги пикирайте в отделни саксийки, или направо на открит грунд. Размножаването на лавровишните може да стане и с резници. Това са клонки, които се поставят в промит речен пясък в парник.

Той трябва да е разположен задължително на сянка, за да не се повиши температурата прекомерно, и въздухът вътре да се овлажнява непрекъснато. Размножаването по този начин се прави в началото на лятото или през есента. Ако залагането на резниците е лятно, то те би трябвало да се вкоренят след 2 месеца. Ако се заложат през есента, вкореняването започва не по-рано от май през следващата година. След като се убедите, че младите растения имат достатъчно здрави корени, можете да ги прехвърлите в отделни саксийки или да ги посадите в градината. Това трябва да стане през пролетта или есента.
Още за Лавровишня