
Маточината се познава лесно по приятния лимонен мириз на листата. Пребира се непосредствено преди цъфтежа на растението, като листенцата се откъсват внимателно от окосените стъбла. Сушат се веднага, растлани на тънък пласт, на сенчесто и проветриво място. Дрогата се препоръчва за укрепване на нервната система, при сърдечна невроза, премахване на умората, за спокоен сън и редица други заболявания. Прилага се като запарка, която се приема 3 пъти дневно, 15 минути преди ядене. При неспокоен сън се пие чай от маточина - час преди лягане по 1 водна чаша. Като подправка маточината е подходяща за ястия от риба, месо, гъби, дивеч - 1-2 щипки стрити сухи листа са достатъчни. С млади зелени листа могат да се овкусяват листни салати - предадат свеж лимонов аромат. Подходящи са и за консервиране на туршии.