Грижи за малините след беритбата

Грижи за малините след беритбата
РЕЗИТБА
Първата грижа за малиновото насаждение след беритбата е резитбата. През този период се прави една от т. нар. зелена резит-ба. Нейната цел е да се направи прореждане на зелените издънки. Тя започва от средата на юли и продължава до средата на август. Тогава се съкращават всички издънки с 20-30 см, които са достигнали височина до 160 см. Правилно направените резитби осигуряват на растенията повече запас от хранителни вещества, добро оформяне на пъпките, нормално презимуване и плододаване през следващата година.
Веднага след приключване на малинобера плододалите издънки се изрязват ниско до земята, изнасят се от градината и се изгарят.
При отглеждане на ремонтант-ните сортове малини ("Люлин", "Есенна позлата" и др.) веднага след прибиране на плодовете се извършва резитба на височина 4-5 см на всички издънки. Трябва да знаете, че тези сортове плододават всяка година върху зелени издънки от втората половина на август до падането на първите слани.
До пролетта не се извършват други резитбени операции като съкращаването на леторастите например. При характерната за нашите климатични условия продължителна влажна и сравнително топла есен обаче върховете на леторастите обикновено не успяват да узреят и измръзват. Те трябва да бъдат изрязани през пролетта, преди да е започнало развитието на пъпките.