Екзотични хавайски цветя

Екзотични хавайски цветя

Националните тропически ботанически градини на Хаваите са едно истинско чудо. Невероятното богатство на растителни видове удивлява дори учените. Известно е, че около 20% от всички растения на Земята са с местообитание тропическите области. Извесетн факт е също, че поради променливия климат, именно в тропическите зони най-бързо изчезват невъзвратимо ценни растителни видове. Затова Националният тръст, управляващ Ботаническите градини на Хавайските острови, е съсредоточил големи човешки и материални ресури за опазване на застрашените и ценните представители на тропическата флора.
Екзотични хавайски цветя
Градината Allerton, която се намир между Тихия океан и южния бряг на Хавайските осторови е част от общия ботанически комплекс по тези географски ширини. Това е една истинска градина - рай, която крие невероятни изненади.
На първо място впечатляват изумителните "дъждовни гори", съставени от популярни за тихоокеанското крайбрежие тропически дървета. С мощните си, лакътуше-щи корени на повърхността на почвата те наистина са един прекрасен фон за снимките на знаменият филм за Джурасик парк, който се превърна в световен хит.
Горички от златен бамбук се сменят с цъфтящи храсти и тропически плодни дървета. Сред важните ботанически насаждения са различни видове тропически палми и невероятни представители от семейството на джинджифила. Звукът на водата е навсякъде - изобилие от басейни, миниатюрни фонтани и водопади в градините Allerton са един от белезите, които сродяват този шедьовър с посестримите си от Европа.
Екзотични хавайски цветя
Екзотични хавайски цветя