Странни тикви

В семейството на тиквовите растения - Cucurbitaceae, се среща едно твърде причудливо растение, чиито плодове са съвсем различни от тиквите. Това е горчивата или пуклива или още бясна краставица, горчивият пъпеш, индийската круша - Momordica charantia. В диво състояние тя се среща в Югоизточна Азия, Индия, Индо-китай, Филипините, Тайван, Китай и Япония, където се среща до 1300 м надморска височина.

Описание
Момордиката е едногодишна тревиста лиана, която бързо нараства и през юни започва да цъфти с правилни бледожълти цветове с приятен аромат. Листата са яркозелени и красиво нарязани. Стъблото е снабдено с многобройни мустачета, с които се захваща за опората. Плодовете на момордиката са продълговати, до 25 см, и тежат 150-200 г. Имат необичайна форма и грапава, пъпчива повърхност, които придават на растението красив и оригинален вид.

След като узреят, плодовете на момордиката стават ярко до тъмно-оранжеви и се разпукват на три дяла, които силно се извиват назад. Така се освобождават семената - от 15 до 45 на брой, които са едри и плоски, с красив рисунък. Всяко семе има свой неповторим рисунък, сякаш гравиран върху него. Семената са добре закътани в сочен оранжево-червен арилус Той е богат на скорбяла и каротиноиди и е вкусна храна за многобройните насекоми, най-вече мравките, които разнасят семената. Но докато се стигне до този момент, растението успешно охранява недозрелите плодове от нападатели чрез цяла система за защита.

Всички зелени части на момордиката са покрити с микроскопични влакънца. На върха на всяко влакънце е оформено малко топче, изпълнено с токсични парливи вещества, подобни на тези, които се съдържат в копривата. Само едно леко докосване до растението е достатъчно, за да се изстрелят тези вещества върху незащитената кожа, очи и нос на досадника, предизвиквайки твърде неприятни усещания. По тази причина момордиката, която е едно красиво, привлекателно, а и полезно растение, рядко се отглежда с декоративна цел. Близък вид до горчивата краставица е балсамовата тиква или балсамовата ябълка (М. Balsamita), която расте в Източна Индия и Китай. Там тя се цени особено като медицинско и хомеопатично растение. Намира приложение при лечение на диабет и заболявания на храносмилателния
тракт и панкреаса.