Apeka (Areca L.)


Apeka (Areca L.)
Apeka са палми с няколко тънки ствола и пръстеновидни ръбове по тях. Рядко са екзем-плярите само с един ствол. Листата са перести, яркозелени, а листенцата по тях са гъсто разположени, стоят като гребенче, към върха са разсечени.
Ареките са подходящи за разполагане край прозорците с южно изложение, но също така могат да понесат и северно.

Препоръчва се да се засенчват от полудневното слънце през летния период. Имайте предвид, че закупената арека, която продължително време не е била на слънце, трябва да се приучва постепенно към слънчевите лъчи, за да се избегне възможно изгаряне.

През лятото оптималната температура за растението е 22-25 градуса. През останалото време на годината - 18-23, в никакъв случай не по-ниска от 16 градуса. Във всички периоди трябва да се осигури при¬ток на свеж въздух, като се избягва течението.

Най-добрият субстрат за ареките е: хумус (4 части), листовка (2 части), прегоряла пръст (1 част), пясък (1 част). С възрастта се допуска увеличаване в процентното съотношение на прегорялата пръст в сместа. На дъното на саксията се прави дренаж.

Ареката се нуждае от обилно поливане през пролетно-летния период. От есента водата се намалява, но не се допуска почвата да пресъхне. Най-добре е по това време на годината да се полива на 2-3 дни, след като горният слой на субстрата засъхне. През лятото се препоръчва системно оросяване. на месец, в останалото време - 1 път.
Подхранването може да стане с оби-чайните торове за цветя, но ареките се радват и на органичния тор. През топлия сезон се подхранва 2 пъти

Младите активно растящи екземпляри трябва да се пресаждат всяка година, а възрастните - през 3-4. При засадените в каца палми вместо пресаждане се прави смяна на горния слой на субстрата.
Размножаването става чрез семена през пролетта и лятото. За успешно прорастване семената се нуждаят от топъл субстрат (23-28 градуса).