Кодиеум (кротон) (Codiaeum (Croton)

Кодиеум (кротон) (Codiaeum (Croton)

Кодиеум (кротон) (Codiaeum (Croton)

Той представлява вечнозелен храст с полувдървен ствол. Листата му са кожести, трипластни, на цвят жълто-зелени, червено-кафяви с жълти, червени, оранжеви жилки. Младите листа са в по-светли тонове, които постепенно се сменят с тъмни и придобиват червено-бордов оттенък, затова едно растение е обагрено едновременно в няколко тона. Цветовете му са малки, невзрачни, жълто-бели, събрани в четковидни съцветия.

От 15-те известни вида най-подходящи за отглеждане в домашни условия са пъстрият кротон и изписаният кротон. Пъстрият (С. variegatum) е декоративен храст, в диво състояние растящ в тропическите райони на Индия и Индонезия. Листата му са големи и достигат до 30 см дължина. По форма са различни: линейни, овални, лопатовидни. Те са разнообразно обагрени: от жълто-червено до кафяво-черно. Цветовете им представляват декоративна ценност: малки, бели с жълт оттенък.

Изписаният кротон (С. pictum) е вечнозелен декоративно-листен храст, чиято родина са островите в Тихи океан. В естествени условия достига 3 м височина. Мъжките и женските цветове се различават едни от други със строежа си и са събрани в четковидни съцветия.
Женските нямат венчелистчета, мъжките са с венчелистче и чашка. Кротонът се използва за създаването на зимни градини и за оформяне на витрини.

Растението е светлолюбиво, чудесно се развива на южните прозорци, но не бива да попада под преките слънчеви лъчи. При спазването на тези правила ще има по-ярка окраска. Кротонът се полива равномерно. Нужно е да се помни, че при прекалена влага растението може да загине, тъй като кореновата му система не понася застояването на вода. Много е важно листата да се почистват редовно от прахта, която препятства нормалния газообмен.

Почвата се подготвя по следния начин: 2 части листовка се смесват с 1 част чимова пръст и 2 части пясък и торф. В тази почвена смес се премества растението 1 път на 2 години. На дъното на саксията е необходимо да се създаде дренажен слой от парченца тухли, за да не се задържа водата в почвата. Саксията е най-добре да бъде не особено голяма. В този случай кореновата система по-бързо ще усвои цялата почва и няма да се допусне вкисване на земната смес. Младите кротони е желателно да се пресаждат често и това е най-добре да се прави през март-анрил.

Растението е много теплолюбиво и не понася температура под 17 градуса. През зимата саксиите се разполагат на топли места (но не в близост с отоплителните тела, за да не окапят листата им) и се следи почвата им да не пресъхва. Желателно е влажността на въздуха в помещението да е висока. За тази цел растението системно се пръска с вода със стайна температура. При повреждане на кротона се отделя отровен бял сок.

Цветето трябва да се подхранва 2 пъти месечно през лятото и веднъж през зимата с минерални и органични торове.

Кротонът се размножава с резници, които се отрязват през февруари и до вкореняването им се държат във вода или влажна смес от торф и пясък. Вкоренените растения се засаждат в подготвена земя. Температурата в помещението трябва да се поддържа на ниво 22-24 градуса.