Отглеждане на кактуси мамилария

Това са силно слънцелюбиви растения. При липса на достатъчно светлина те престават да цъфтят, телата им се изтеглят и деформират. През лятото се чувстват най-добре на открито. Температура. През зимата растенията се съхраняват при температури от 8-12 градуса и не се поливат.

Поливане. По време на вегетацията от пролетта до есента мамилариите се поливат веднъж на две-три седмици или повече в зависимост от температурите.

Пресаждане. Малките растения се пресаждат всяка година, по-старите през година-две. Съдовете се подбират в зависимост от типа коренова система. Растенията с повърхностна коренова система, както и тези, които образуват колонии, се засаждат в плитки и широки съдове, а тези с централен корен - в тесни, но дълбоки съдове. Използв се почвена смес, подходяща за конкретния вид. Една универсална смес, която с малки добавки на други компоненти можете да използвате, е следната: широколистна листовка, градинска почва и едър пясък в съотношение 1:1:1/2. За видовете с бели власинки по тялото към нея се добавя малко натрошен мрамор или варовик. След засаждането горната повърхност на почвата се посипва с много едър пясък или много дребен чакъл, за да се предпази кореновата шийка и тялото на кактуса от загниване. Пресадените растения се поливат след няколко дни.

Подхранване: Подхранване може да се извършва веднъж месечно по време на вегетацията с разтвор на тор, предназначен за кактуси.

Размножаване: Мамилариите се размножават със семена и по вегетативен начин чрез детки. Отгледаните от семена растения цъфтят след 2-3 години.