Антуриум / Anthurium


Антуриум / Anthurium
Това цвете наброява около 800 вида. Някои от тях дават прекрасни цветове и са богато облистени. Листата са големи, жилави, блестящи, с различна форма, на тънки дръжки. Цъфти непрекъснато от пролет до есен, в продължение на много години. В стайни условия се отглеждат предимно А. Andreanum и A. Scherzerianum.

Anthurium Andreanum - голямо растение, до 70-90 см височина. На стъблата се образуват многочислени въздушни корени, които се развиват напълно само при много висока въздушна влажност или при полягане на стъблото върху субстрата. Цветовете се образуват в пазвите на листата всяка година и издържат доста дълго време. Има сортове с бели, розови, оранжеви и червени съцветия. Листата са продълговато-сърцевидни. По-добре се чувстват в оранжерия или зимна градина.
Най-често предлаганият за отглеждане в стайни условия вид е така нареченото розово фламинго L`anthurium Scherzerianum. В момента на покупката има един-два цвята, но е добре да проверите сред листата дали има нови пъпки. Цветовете се задържат от 4 до 6 седмици, но не излъчват никакъв аромат. След това падат и цъфтят нови, като процесът е по-жив през лятото. Най-подходяща саксия за розовото фламинго е с размери 12-13 см в диаметър за растение с височина 30 см.
Антуриумът обича светлите места, но не и преките слънчеви лъчи. Необходими са му още достатъчно влажност и топлина на въздуха. Температура: 18-24° С, през зимата - не по-малко от 15° С. Полива се с възможно най-меката (дъждовна) вода. Растението се нуждае от реагираща на киселини почва, ето защо, ако водата съдържа варовик, листата ще пожълтеят. Полива се повече през пролетта и лятото, а през зимата - умерено. Често трябва да се пръскат листата.
Най-подходящата е хумусната почва, която пропуска добре водата. Готовите смески са чудесни за антуриума. Добра комбинация е пръст, торф и пясък в съотношение (1:1:1), като се добавят малко дървесни кори и дървесен мъх.
Подхранва се веднъж на 2-4 седмици през пролетта и лятото. По време на растежа се препоръчва да се прибавя течен тор към водата.
За да се размножи, е по-лесно да се отделят малки екземпляри или отделни отводи, които почти винаги се вкореняват, но може и с въздушни отводи.