Жасмин / Jasminum

Жасмин / Jasminum
Жасмин / Jasminum

Представителите на този род растения принадлежат към семейството на маслината Oleaceae. Видовете жасмин са много разнообразни и различаващи се един от друг.

Жълтият жасмин (Jasminum humile) е вечнозелен или полувечнозелен средно висок храст с изправени или арковидно извити стебла, с жълти, приятно ухаещи цветове, който сравнително добре понася януарските температури. За разлика от него обикновеният жасмин (Jasminum officinale) е значително по-топлолюбив и е по-скоро лиана, отколкото изправен храст с доста дълги стебла. Неговите цветове са бели фунийки с формата на тромпет и приятен мирис. Освен това периодът на цъфтеж при него продължава от ранно лято до късна есен. Друг представител на рода е Jasminum nudiflorum, наречен зимен жасмин. Цъфти през февруари с жълти тром-петчета и се отличава с полегналите си зелени стебла с малко количество листа по тях. Нежният Jasminum polyanthum с бели цветове е неустойчив на зимните студове в нашата страна, но подходящ за отглеждане в стайни условия и често предлаган по цветарските магазини.

За да развие цветни пъпки, жасми¬нът трябва да се натори. Това се прави от март до септември през 2 седмици. Добре е да се използва тор, богат на фосфор и калий. Полива се редовно през пролетта и лятото, а през есента и зимата - само когато почвеният субстрат засъхне.

Най-лесният начин за размножаване на жасми-ните е чрез отводки. Това е широко достъпен метод, който се изразява в следното: през пролетта трябва да изберете един или няколко нискостоящи клона от храста и да ги поставите в предварително изкопана в земята дупка, без да ги отделяте от майчиното растение. Необ¬ходимо е да ги заровите с почва и редовно да ги поливате през вегетационния период. През есента те ще са образували нови корени и ще можете да ги отделите от храста и да ги заса¬дите на новоизбраното място.

Забележка:
Широко разпространеният, висок храст с големи, бели цветове подобни на камбанки и приятен аромат, не е жасмин. Той е Philadelphus от семейство Hidrangeacea.