Кливия / Clivia

Кливия / Clivia

Кливия / Clivia

Тя принадлежи към малобройното семейство Кокичеви. Кливията е тревисто растение с едро късо коренище и дебели месести корени. От коренището илизат двустранно разположени плътни лентовидни листа с тъмнозелен цвят.

През всеки вегетационен период се образуват по 4-5 нови листа, които живеят няколко години. През пролетта се появяват десетина цветчета, обикновено оцветени в оранжево, но се срещат също жълти, кремави и червени. Цветовете се отварят последователно един след друг, поради което цъфтежният период е дълъг. При опрашване се раждат красиви, червеникави плодове.

Кливиите не обичат да бъдат садени в тежка глинеста почва. Техните корени не са създадени да живеят в такава среда, затова често изгниват. Растенията оцеляват, но цъфтят вяло.

За да се оттича по-лесно водата, се изисква физическа връзка между дъното на саксията и почвата. Затова не слагайте дренажен материал в съда, а го поставете в тавичка с пясък или друг материал, който поема водата. Кварцовият пясък е най-подходящ, защото притежава точните физически и химически свойства. Речният пясък съдържа много фини частици, които задръстват субстрата, а може да носи и зарази. Какъвто и пясък да използвате, важно е да пресеете фините частици.