Бугенвилия / Bougainvillea

Бугенвилия (Bougainvillea)

Бугенвилишпе спадат към семейство Вечерникови (Nyctaginaceae). Голямата изненада, която те поднасят, се състои в това, че разкошните им пъстри цветове всъщност са ярки прицветници, прикриващи невзрачните кремави цветове. Те мо-гат да бъдат обагрени в нежно бяло, в оранжево, розово или цикламено, а понякога се срещат и двуцветни прицветници.

Растението успешно се оформя на храст или ми-нидръвче, а също и във формата на арка, защото е катерливо и лесно се увива около подходяща подпора.

Бугенвилията обича горещото лято и се бои от силния вятър. Тя понася добре пряката слънчева светлина, затова трябва да бъде извадена пред къщата или на балкона, щом дойде хубавото време. Цъфти от април до юни, но у нас малко по-късно. Още при първото застудяване, обаче, саксията задължително се прибира вътре. Ако прояви признаци на растеж, трябва да бъде преместена до прозореца и да й бъде осигурена температура не по ниска от 22 градуса.

Посадена в голям съд, може да достигне до 3 м височина. Трябва й хранителна почва, в която се прибавя малко едрозърнест пясък. Младите растения се пресаждат веднъж на 2 години, а по-възрастните на 3-5 години, като се внимава да не се наранят корените. Добре е да се направи хубав дренаж - например от 2-3-сантиметров слой керамзит.