Китайска роза - Хибискус / Hibiscus rosa-sinensis

Китайска роза - Хибискус / Hibiscus rosa-sinensisХибискус / Hibiscus rosa-sinensis

Това растение, по-популярно като китайска роза, е от семейство Malvaceae (Слезови). То е едър храст, който при благоприятни условия може да достигне 3 м височина. Клонките на хибискуса са прави и покрити с блестящи тъмнозелени листа. Той се слави с едри цветове, полукичести или кичести.

При осигуряване на благоприятни условия хи-бискусът цъфти от ранна пролет до късна есен, а при достатъчно осветление и през зимата.

По време на цъфтежа китайската роза трябва да се пръска с топла вода. Оросяването е особено необходимо за растението в горещото лято при ниска влажност на въздуха. По време на активния растеж и цъфтежа хибис-кусът се полива обилно. Периодично се захранва с торове под формата на водни разтвори. Много полезно е да се подхранва със слаб разтвор на захарен сироп (0,5 ч. л. захар на 1 чаша вода).

През зимата хибискусът се държи в прохладно помещение на добре осветено място. Поливането в периода на покоя е слабо.
Възрастните хибискуси в края на април се пресаждат в саксии с голям размер. Подхранващата смес за тях се приготвя по същия начин, както и за пресаждането на резниците за вкореняване (виж по-долу). Всички филизи на растението се подрязват, а силно източилите се през зимата клонки се подкастрят до 1/3 от дължината им.