Китайската роза - Хибискус / Hibiscus rosa-sinensis

Китайската роза - Хибискус / Hibiscus rosa-sinensis
Китайската роза е светлолюбиво растение, но преките слънчеви лъчи й вредят и я изгарят. Ако не сте я предпазили от слънцето, за лечението й пригответе гореописания сладък разтвор и натрийте всички листа на растението. Правете това всеки ден до пълното възстановяване на повредените листа.
Размножава се главно с резници, но може и със засяване на семена. Резниците се отрязват през юли-август от връхчетата на новите клонки, с две-три въ-зелчета. Добре се вкореняват в стаен парник с подгрята почва или в обикновена саксия, когато са покрити със стъклен буркан или са поместени под целофанов плик. Вкореняването в лека рохкава почвена смес трае 25-30 дена. След появата на корени, дръпналите на ръст резници се засаждат в саксии с диаметър 7-9 см. Поливат се с топла вода. За формирането на пищен храст връхчетата на страничните филизи на китайската роза се прищипват.
При достатъчно слънчево осветление и добри грижи от посадената вкоренена резница за една година може да се получи цъфтящо растение.
Напролет младите хибискуси, израсли от резници, се пресаждат. При приготвянето на хранителна смес за тази процедура се вземат 4 части чернозем, 3 части листовка, по 1 част прегоряла пръст и пясък.
След пресаждането на растението се подкастрят клонките -до 1/3 от дължината им. Това подпомага растежа на младите филизи. Именно на край четата на младите филизи на хибискуса скоро се образуват цветни пъпки.

Още за китайската роза