Грижа за цветята Божур / Paeonia

Отглеждане на Божур / Paeonia

За да бъде успешно отгледан божурът в градината, трябва да се има предвид, че изисква широко място, в което да расте. Обича полусянка, но се чувства добре и изложен на пряка слънчева светлина. Предпочита песъчлива почва с добър дренаж. Ако е много лека или прекалено песъчлива, трябва да се обогати с торф. Преди да засадите растението, трябва да обработите почвата в дълбочина и да я обогатите с градински компостили тор.

Божурът се засажда дълбоко в земята, като му се осигурява широко пространство, за да се развива свободно. Оттук нататък всяка пролет растението трябва да се подхранва с добре разложен оборски тор. Наторяването през есента трябва да се избягва, защото ще предизвика израстване на плевели. Те задържат водата в почвата и това може да доведе до заболяване на растението.

Божурът може да се отглежда и в керамични съдове за декорация. Тогава към почвата се добавя смес от листовка и пясък. Тези съдове позволяват растенията да бъдат оставени навън през лятото и да се приберат преди застудяването.

Още за Божур