Грижа за растенията - Спатифилум (Spatiphyllum)

Грижа за растенията - Спатифилум (Spatiphyllum)
Спатифилумът се развива добре само на топло - при температура не по-ниска от 18 градуса. Оптималната е 22-23 градуса. Това растение не понася студ и течение. През лятото трябва да се засенчва. През зимата се нуждае от добро осветление.
Полива се обилно от пролетта до есента, през зимата по-умерено, но почвата не бива никога напълно да пресъхва. Обича влажен въздух, нуждае се от системно оросяване и миене на листата. Преди пръскането с вода трябва да се покрият цветовете и цветните пъпки. Спатифилумът обаче зле понася задържането на вода в корените си.
От март до септември всяка седмица се подхранва със специални торове за стайни растения, без варовик. Ако спатифилумът цъфти през зимата, трябва да се подхранва със същите торове през 3-4 седмици.
Всяка година спатифилумът се пресажда в малко по-голяма саксия. Почва: 2 части чимова пръст, 1 част листовка, 1 част торф, 1 част прегоряла почва и 1 част пясък. Добре е в почвата да се добавят малко дървени въглища и парченца тухла. Добрият дренаж е задължителен.
Размножава се чрез делене на храста.