Грижа за цветята - Бугенвилия / Bougainvillea

Грижа за цветята - Бугенвилия / Bougainvillea

Бугенвилия (Bougainvillea)
През лятото се полива обилно с топла вода сутрин, когато горният слой на почвата е засъхнал. До август се наторява всяка седмица. Бугенвилията обича високата влажност, затова може да се пръска около нея, като се внимава водата да не попада върху прицветниците. През зимата я дръжте на светло и прохладно място при температура 8-10 градуса. Поливането рязко се намалява, като през декември и януари може да бъде напълно преустановено. Пръскане е необходимо, само ако растението се държи в топла стая, в която въздухът е сух.
Подрязването се прави или в началото на пролетта едновременно със започването на растежа, или през есента, когато листата на растението окапват. Клонките се скъсяват с една трета, а при необходимост дори наполовина. Тънките, сухите и слабите клончета се отстраняват изцяло. Подрязването е необходимо, защото позволява на бугенвилията да цъфти много по-обилно.
Любопитно: Ако саксията й е прекалено голяма, бугенвилията цъфти по-малко, но за сметка на това образува богата листна маса.

Още за Бугенвилия