Зеленчуци за здравей - целина

целина / Apium graveolens
Отдавна се знае (от китайската медицина) свойството на целината да намалява и регулира кръвното налягане. Основна причина за това са химични съединения, наречени ф т а л и д и. Те имат способността да отпускат мускулите на кръвоносните съдове, в следствие на което те се разширяват и улесняват свободното движение на кръвния поток. Освен това, тези съединения подтискат образуването на "хормона на стреса", за който се знае, че причинява свиване на кръвоносните съдове и води до повишаване на кръвното налягане. Някои виждат "парадокс" в това, че целината се препоръча за понижаване на високо кръвно налягане , след като спада към зеленчуците с високо количество натрий (80 mg/100 g). Диетолозите считат, че натрия в целината се намира в много по подхояща форма за усвояване от организма, отколкото от готварската сол (натриев хлорид). При това неговото количество в 100 g целина покрива едва 4 % от дневната необходимост от този елемент. Заедно с високото количество калий (260 mg/100 g), двата елемента подържат солевия баланс в организма и заедно с други вещества, правят целината отличен диуретик . Изследвания подвърждават положителните ефекти на сока от целината върху намаляването на общия и лошия (LDL) холестерол, понижаване на високо кръвно налягане и предотвратяване на сърдечно съдови болести, инфаркти и инсулти. Кумарините са химични съединения, които се срещат във всички части на целината и се характеризират със силно изразени специфични здравни ефекти. Те се проявяват като мощни антиоксиданти и предпазват много клетки в различните човешки органи от канцерогенни повреди, които се причиняват от свободните радикали. Кумарините подпомагат дейността на клетките в белите кръвни телца, които участвуват в имунната защита, срещу потенциални молекули и клетки, включени в канцерогенни процеси. От каротеноидите в най-голямо количество се намират бета-каротена, лутеина и зеаксантина. Една част от бета - каротена се превръща в витамин А, а друга част заедно с лутеина и зеаксантина образуват мощна антиоксидантна система, значението на която за здравето на човека е голяма. Особено значение се отдава на високото количество на витамин С, което прави антиокситантаната система още по-ефективна. От друга страна витамин С помага при простудни заболявания, поради което някои автори го наричат "боец срещу студа". Той активно участва и в антиоксодантаната система срещу свободните радикали, като спира каскадните реакции на възпалителни процеси, които са причина за заболявания от астма, остеопороза и ревматоиден артрит, флавоноидите лутеонин, апегинин, кверцитин и кемферол, правят целината, нейните листа, стъбла, корени и сок още по-лековити, поради силните антиоксидантни свойства на тези съединения. Според най-нови изследвания (2008 г), лутеонина взема участие във възпирането и ограничаването на цял ред възпалителни процеси, свързани с мозъчни увреждания. Проучванията показват, че антиоксидантите в целината представляват потенциални бойци в борбата срещу невродегенеративни болести подобни на Алцхаймер. Затова д-р Маошинг Ни, в своята книга " Тайните на дълголетието" ни съветва "Правете това, което китайците са правили през вековете - яжте и пийте сок от целина, за да имате дълъг живот"!