Цветя в стаята?

Цветя в стаята
Едни растения виреят само на открито, други - единствено вътре в помещението. Разбира се, има и видове, които са подходящи както за стаята, така и за балкона.

Стайните цветя

За пространството край високите прозорци най-подходящи са едрите растения. При светлите весели стени е добре да се поставят цветя с червена окраска, в пъстрата обстановка най-добре се вписват растенията с бели цветове. Цветята в стаите се разполагат на первазите, пред прозорците върху поставки, наречени жардиниери, и в отделенията от прозорците вътре в стаите. Растенията се слагат и на стойки край прозорците, окачват се и във висящи саксии или вази. Екземплярите, които се нуждаят от опора, намират място в сандъчета и т.н. В стаите цветята трябва да се настаняват съобразно това откъде идва светлината. На преден план - край стъклата на южния прозорец се поставят алое, кактуси, еуфорбия, ехеверия; на следващия ред - агава, азалея, бувардия, хери-отроп, глоксиния, жасмин, камелия, олеандър, пасифлора, китайска роза. От слънчева светлина се нуждаят и следните растения: акация, абутилон, агапантус (декоративна лилия), билбергия, клеродендрон, кринум, сансевиера, цитруси. На поставки пред прозореца се разполагат амарилис, антуриум, аралия, аукуба, бегония реке, кала, кипарис, кливия, филодендрон, цинамомум (цейлонска канела), кафейно дърво, мирта, палма, панданус. Едрите растения се слагат непосредствено на пода, на по-ниски или по-високи поставки (драцена, фикус, юка).
Край северните прозорци се поставят аспидистра, различни бегонии, офиопогон, папрат, пеперомия, питоспорум, селагинела. Бръшлянът, традесканцията, цисусът могат да се намират на два метра от прозореца. Кипарисът и туята през зимата се държат на южните прозорци, а от пролетта - на северните. Ако тези растения останат на южните прозорци, ще се наложи да бъдат засенчени, тъй като избледняват от яркото слънце.