Спатифилумът обича малките саксии

Спатифилумът обича малките саксии
Това е растение за безгрижни цветари. Ако го имате в дома си, верятно сте забелязали, че не изисква някакви по-специални грижи.

Спатифилумът вирее добре в малка саксия. Колкото и да е голяма, той винаги ще я запълни, тъй като образува множество издънки. Разбира се, може да се поддържа едно-единствено растение, като младите редовно се отстраняват още
докато са съвсем малки. В такъв случай възрастният спатифилум също ще може да обземе саксията, но вероятно по-бавно. Ще цъфти само с един цвят (принципно един корен не може да цъфти с повече от един по едно и също време), но въпреки това ще се чувства и развива по-добре.
Спатифилумът се полива редовно, като не се допуска пълно изсъхване на почвата. Добре е листата редовно да се пулвелизират с вода, тъй като високата въздушна влажност също оказва влияние. Ако е прекалено ниска и въздухът е много сух, листата може да пожълтеят по периферията. С няколко думи, най-важно за спатифилума е засенчено и влажно.
Колкото до температурата, растението е доста издръжливо, но въпреки това се чувства добре на топли места с еднаква температура през цялата година. По отношение на почвата, в която вирее, също няма особени претенции. Може да расте във всякакъв субстрат. Добре е като компонент да има градинска почва. Пресажда се един път на 2-3 години.