Озеленяване на прозорци

Никак не е трудно да се създаде миниатюрна градинка 6 сандьчета, поставени върху перваза на прозореца.
Озеленяването в съдове предполага по-честа смяна на растителността поради недостатъчно място в резултат на разрастването й. За по-голямо разнообразие могат да се засаждат едногодишни цветя, тъй като в следващия сезон те се подменят с други видове.

Избор u прикрепяне на съдовете за цветя
Първото правило е да се съобразите с пространството, с което разполагате. Купете саксии, които отговарят по размер на прозореца. Те трябва да подчертават красотата на цветята, а не да се конкурират с тях, затова предпочетете да са в по-семпли багри - кафяви, бели, горско зелени.
Обикновено по первазите се поставят сан-дъчета. Разбира се, използват се и саксии.
В много редки случаи, и то предимно на приземните етажи, фасадите се украсяват с висящи саксии и кошници (телени, облицовани с торфен мъх или кокосови влакна). От естетична гледна точка е по-добре на прозореца да има две сандъчета, отколкото множество малки саксийки.

Съдовете могат да са изработени от различни материали - дърво, глина, пластмаса, фи-бростъкло и т.н. Дървените контейнери са податливи на гниене. Глинените (теракотени) са красиви, но тежат повече от пластмасовите и вероятността да се счупят е много по-голяма. Освен това, ако се оставят зимно време навън, трябва да са изработени по специална технология, за да са устойчиви на ниските температури. Пластмасовите сандъчета са по-удачни за озеленяване на прозорци. Евтините пластмасови саксии се влияят от светлината - стават чупливи и крехки с времето. Но напоследък на пазара се предлагат съдове от висококачествена пластмаса, които издържат години наред, без да се повреждат. Често се продават в ком-плект с телени държачи, които се монтират към стената или дограмата, фибростъкло-то е сравнително нов материал за саксии. Сандъчетата от фиберглас са дълготрайни и яки, но са по-скъпи.

Ако первазът е достатъчно широк (поне 15 см), на него могат да се наредят сандъчета или саксии, но те задължително трябва да се стабилизират с ажурен парапет от една шина или с летвички, които да се закрепят с винтове към рамката на дограмата. При по-широки прозорци се поставят и допълнителни вертикални укрепители на известно разстояние един от друг.

Висящите кошници също следва да се захванат здраво с подходящи укрепващи елементи (куки, декоративни метални конзоли), но така, че безпроблемно да ги достигате, за да поливате цветето и да полагате необходимите грижи за него. Много важно е да се осигури безопасност за преминаващите хора под прозореца. По-добре да се лишите от някоя саксия, отколкото да рискувате тя да падне при по-силен вятър.