Водни цветя Апоногетон / Aponogeton

Водни цветя Апоногетон / Aponogeton
Отнася се към групата растения с плаващи листа и цветове, пускащи коренища в почвения субстрат на водоема.
Названието на рода и на едноименното семейство идва от келтското име на водата - ароп и от geiton -съседен. Родът обхваща около 45 вида, които растат в Африка, Южна Азия и Северна Австралия. Във всички тропически страни, където се срещат тези видове, местните жители употребяват за храна, печени или варени, богатите на скорбяла клубеноподобни коренища.
Освен това много видове се култивират като аквари-умни растения. Между тях особено популярен е южноафриканският двукласен апоногетон - Aponogeton distachyon, който е въведен
в култура още в 1780 г. и натурализиран в много водоеми на Западна Европа, Австралия и Южна Америка. Растенията са плаващи, с месесто кафяво коренище. От него израстват голям брой листа с дълга дръжка и елиптична петура, която почти се допира до повърхността на водата. Цвето-носното стъбло е дълго, издуто в горния си край и разклонено вилообразно, като образува две дъговидни разклонения с дължина 5-12 см. По тях са наредени цветовете в съцветие клас. Цветът е без венче и е образуван от издут бял приц-ветник, пълен с въздушни мехури, подобно на оста на класа. В основата на цвета има 6-12 пурпурнока-фяви тичинки и 2-5 плодни-кови близълца. Цветовете издават силен аромат, който заедно с особеното устройство на растенията ги прави още по-интересни.
Цъфтят от май до октомври. Предполага се тъй като край Париж е зимоустой-чив/, че видът може да се отглежда в по-топлите райони на страната в открити водоеми. За по-голяма сигурност се препоръчва през зимата водоемите да се изпразват и дъното им, където са коренищата, да се покрива с едра слама.